etw

Interieuradvies

Just another SeoBureau site

By - admin

Muren laten bepleisteren

Pleisterwerk, zie ook Artikel Geschiedenis. Pleisterwerk, een doorschijnende pasteuze samenstelling (gewoonlijk gips of kalkwater, zand en olie) die verhardt bij het drogen en veel gebruikt wordt voor het bekleden van muren, plafonds en zelfs vloeren. Pleisterwerk is een van de vroegste bouwtechnieken geweest. Gips werd zelfs ontdekt in de graven van koning Toetanchamon.

Bij Microtopping pleisterwerk   wordt een dunne laag kalk, zand of waterpleister aangebracht op een vooraf bepaalde vaste ondergrond, zoals baksteen, beton, steen of marmer. Vroeger werden voor pleisterwerk meestal keramische materialen gebruikt, maar tegenwoordig wordt ook gips, cementpleister of gipsplaat gebruikt. De basisingrediënten van pleisterwerk zijn cement (een eenvoudige zanderige chemische verbinding die zwavelzuur bevat), water, kalk, en soms gips of kiezelzuur. Door deze ingrediënten in een eenvoudig recept met elkaar te vermengen, ontstaat een hard materiaal met textuur, dat wordt gegoten of geverfd en dat kan worden gebruikt voor binnen- en buitenhuisdecoratie.

Muren laten bepleisteren

Gips is een vermalen gipsrijke klei uit de kustgebergten van Nieuw-Zeeland. Het is een veel voorkomend ingrediënt in de meeste cementpasta’s en het is zeer gemakkelijk om mee te werken. Gips wordt vaak gipsplaat genoemd en is een plooibaar en flexibel soort gips dat kan worden geverfd, geschuurd of zelfs gebruikt als basis voor terrassen, decoratieve gevels en buiten- en binnenversieringen. Het meest gebruikte type gips in pleisterrecepten is kalkcement, dat wordt gewonnen uit gipsrotsen die voorkomen in Australië, Nieuw-Zeeland, en de kustgebieden van Tonga en Tuatara.

In tegenstelling tot Mortex pleister bevat kalkpleister geen kalk of zwavel. In plaats daarvan wordt kalk toegevoegd omdat dit het gemakkelijker maakt om het mengsel op een droge ondergrond te laten drijven. Kalkpleister wordt vaak gebruikt voor de afwerking van muren, en wordt vaak gemengd met cementpleister in metselwerkprojecten. Kalk is het product van ijzer(sulfide) en calciumcarbonaat. Andere vaak gebruikte ingrediënten zijn water, cementstof en zand.

Veel soorten pleisterproducten

Er zijn vele soorten recepten voor pleister. Het meest gebruikte recept is het cementmengselrecept, dat wordt gemaakt door cementstof en water in de juiste verhoudingen te mengen. U kunt dit mengsel aanbrengen door de ingrediënten eenvoudigweg in een spuitfles te mengen. Een ander recept voor gips vraagt om lijnzaadolie, water, limoensap, Cayennepeper en een beetje zand. U kunt dit mengsel gebruiken door al deze ingrediënten in een spuitfles te mengen, het te spuiten en het vervolgens met een kwast op een glad oppervlak aan te brengen.

U kunt ook andere pleistermaterialen gebruiken, zoals structuurpleister. Structuurpleister is er in verschillende texturen, maar ze worden meestal over een bestaand oppervlak geplakt. Anderzijds wordt structuurpleister op een muur aangebracht als basis voordat eventuele holtes worden opgevuld. Voordat u deze materialen aanbrengt, moet u ze eerst op een klein oppervlak testen om te zien of ze op uw muur blijven plakken. Als ze niet goed hechten, moet u het recept veranderen of een ander recept proberen.